>>>Kerstmenu suggesties! Wat ga jij eten?

Kerstmenu suggesties! Wat ga jij eten?

22-12-2014

Kerstmenu suggesties! Wat ga jij eten?

Kerstmenu suggesties volgens Palais Diëtiste Stephanie Bliekendaal:

Ontbijt:
Zorg ervoor dat u niet te zwaar ontbijt neem iets lichts zoals:

  • Een bakje vers fruit.

Of….

  • Een klein kommetje (150ml) magere yoghurt of magere kwark met wat muesli en kopje groene thee.

Of…

  • Een volkoren cracker met bijvoorbeeld halva- jam, 30+ kaas of magere vleeswaren, met een glas verse muntthee.


Lunch:

  • Kommetje (150ml) magere yoghurt of magere kwark (naturel) met vers fruit en een kopje kruiden thee.

Of…

  • 2 sneetjes bruine toast met een 2 gekookte eieren, tomaat, komkommer en sla.

Of….

  • Een salade van avocado, rode ui, Cherry tomaatjes, pecannootjes en uitgebakken proscuitto ham. Heerlijk op een bedje van botersla.
     

Voorafje:

  • Gerookte zalm op toast met een salade van tomaat, een gesnipperde rode ui, rucola en een partje citroen. Sprenkel er een mosterd-dille dressing overheen.

Of….

  • Een Hollandse garnalencocktail op een bedje van botersla. Met een zelfgemaakte whiskycocktail saus.

Of….

  • Een zelfgemaakte uien soep met een krokant stokbroodje met gegratineerde kaas uit de oven.

Of….

  • Carpaccio van kipfilet met een zelfgemaakte frisse bieslook- mayonaise.
     

Diner: 

  • Magere runderrollade met geroosterde paddenstoelen op een bedje van warme pastinaak, met zoete aardappel uit de oven, overgoten met rode wijnsaus.

Of….

  • Krokante salade met eendenborst, kastanje champignons en geitenkaas

Of….

  • Verrassend vegetarische portabello’s

Of….

  • Krokante zalm met ovenheerlijke aardappeltjes


Dessert:

  • Warme kersen met een bolletje vanille ijs en een toefje slagroom.

Of….

  • Zelfgemaakte yoghurt ijs met verse munt.

Of…

  • Chocolade noten/vruchten reep voor bij de koffie of thee.


Receptenlijst:

Ingrediënten whisky cocktailsaus:

  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels whisky (red label bijvoorbeeld)
  • 1 eetlepel citroensap

Bereiding:
Bovenstaande ingrediënten goed door elkaar mengen, en klaar! Voor kinderen uiteraard de whisky weglaten, hoe weinig er ook in zit, alcohol is slecht voor ze.

Ingrediënten uiensoep (4 pers.)

  • 2 grote, witte uien
  • 2 grote rode uien
  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 runder- of kippenbouillonblokjes
  • ongeveer 1,5 liter water
  • één teentje knoflook
  • peper naar eigen smaak
  • zout naar eigen smaak
  • een 4 sneetjes stokbrood
  • geraspte kaas
  • 4 takjes bieslook


Bereidingswijze

Haal de schil van de uien af en snijd ze door de helft. Snijd nu van iedere ui mooie, ongeveer even dikke, halve ringen. Doe boter in de pan en laat het smelten totdat deze goed verhit is, voeg nu de uien en de knoflook toe en fruit deze kort aan. Voeg nu de bloem aan de uien toe en bak dit een aantal minuten mee totdat de uien zacht worden. Laat de uien niet bruin worden door het vuur op tijd lager te zetten.

Voeg nu het water en de bouillonblokjes toe aan de soep en breng het geheel aan de kook. Doe de deksel op de pan en draai het vuur omhoog. Laat het geheel nu ongeveer 20 minuten pruttelen terwijl je af en toe goed over de bodem roert om te voorkomen dat de bloem aan de bodem vastkoekt. Doe vier sneetjes stokbrood (het liefst van de vorige dag) in de oven met geraspte kaas. Controleer na 20 minuten of de uien mooi zacht zijn en breng de soep op smaak met peper en zout. Voeg de toastrondjes met kaas toe en strooi er eventueel nog wat extra kaas overheen. Snij een paar takjes bieslook in kleine ringen en sprenkel deze over de gegratineerde kaas. Eet smakelijk!

                                     
Ingrediënten ‘frisse’ bieslook- mayonaise:

  • 1 eierdooier
  • 150 cc olijfolie (goede kwaliteit)
  • 1 theelepel azijn
  • 2 theelepels citroensap
  • ½ theelepel mosterd
  • zout en peper
  • 3 takjes bieslook

 

Bereidingswijze ‘frisse’ bieslook- mayonaise:

Alles is uit de koelkast en op kamertemperatuur. Scheid het eigeel van het eiwit.

Doe de eierdooiers, azijn, het citroensap en mosterd in de keukenmachine (of kom met garde). Mix dit totdat je een schuimige, lichte substantie hebt. Blijf roeren en voeg druppeltjes olie toe (zeer langzaam). Het moet opgenomen zijn voordat je weer wat toevoegt. De zelfgemaakte mayonaise is nu klaar. Voeg nog peper en zout toe naar smaak. Snij de bieslook in fijne ringetjes en strooi die over de zelfgemaakte mayonaise.
 

Ingrediënten runderrollade (4 pers):

  • Ingrediënten voor vier personen
  • een runderlenderollade van 600 gram
  • 50 gram bakvet
  • eventueel wat olie om de rollade te bedruipen
  • 2,5 dl runderfond of -bouillon
  • 50 gram koude boter in klontjes
  • 800 gram paddenstoelenmix
  • 400 gram pastinaak
  • 400 gram zoete aardappel
  • Zout en peper
     

Bereiding:
Haal de rollade een uur voor de bereiding uit de koelkast en laat hem op keukentemperatuur komen. Wrijf de paddenstoelen schoon en schil de zoete aardappelen en pastinaak. Daarna even afspoelen. Snijd de zoete aardappel en pastinaak in frietjes. Dep de rollade droog. Als de rollade nog niet door de slager is gekruid, wrijf hem dan in met zout en peper. Maak wat kerven in het vetlaagje op de rollade. Het vetlaagje zorgt ervoor dat het vlees zichzelf bedruipt tijdens het braden in de oven. Kleinere stukken vlees, tot ongeveer een kilo, moeten eerst worden aangebraden om een fijne korst te krijgen. De tijd dat hij in de oven staat is daarvoor te kort. 

Verwarm de oven voor op 200 graden. 
Braad de rollade aan alle zijden aan in half boter half olie. Zorg dat het vet niet verbrandt want dan is het niet meer te gebruiken voor de jus. Maak de pan nog niet schoon na het bakken. Leg de rollade met het vetlaagje naar boven op een rooster in het midden van de oven. Zet er een bakje onder om alles wat naar beneden druipt op te vangen. De rollade bedruipt zichzelf, maar het kan geen kwaad om er elke tien minuten wat olie of bakvet over te gieten. De rollade kan rood of rosé worden gebraden. Voor de exacte bereidingstijd maakt het gewicht niet veel uit. Een rollade is overal even dik, meestal een centimeter of acht. Hij moet 20 tot 25 minuten in de oven staan. Het handigst is een thermometer die de kerntemperatuur meet. Bij een rollade is die gemakkelijk in te brengen zonder in het vlees te prikken. Bij een kerntemperatuur van 55 à 60 graden is de rollade rosé gebraden, bij 50 à 55 graden is hij rood. Haal de rollade uit de oven en laat hem afgedekt met aluminiumfolie ten- minste twintig minuten tot rust komen. Maak ondertussen de vleesjus. Giet het opgevangen braadvocht bij het bakvet in de pan. Schep een teveel aan vet eruit. Verwarm de rest en blus af met de bouillon of fond. Roer stevig de aanbaksels los en laat de jus wat inkoken. Haal de pan van het vuur en klop er de klontjes koude boter door. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de rollade in dunne plakken en geef de jus er apart bij. 

Sprenkel wat olijfolie over de ‘frietjes’. Gelijk met de rollade gaan de pastinaak en zoete aardappel frietjes op bakfolie (onderin) de oven. In totaal 50 min. Na 25 minuten even ophutselen. De paddenstoelenmix roosteren we pas als de rollade ligt te rusten. Deze hebben maar kort nodig. Het mooiste is om een grillpan te gebruiken, hier krijgen de paddenstoelen een mooie grill streep van. 5-6 min. In de pan om matig vuur. Af en toe even omkeren. Ondertussen doet u 150ml koud water in een steel pannetje op matig hoog vuur met een zakje rode wijnsaus en roert dit door tot het een heerlijke warme saus is.

Eet smakelijk!

Ingrediënten krokante salade met eendenborst, champignons en geitenkaas (4 pers).

  • 1zak (100gram) eikenbladsla melange
  • 400 gram kastanje champignons
  • 50 gram walnoten (ongebrand, ongezout)
  • 90 gram eendenborstfilet
  • 75 gram zachte geitenkaas
  • 1 flesje frambozen saladedressing
  • 1 ciabatta (onafgebakken)
  • 1 kuipje kruidenboter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180-200 graden en bak de ciabatta af.

Verdeel de salade over 4 borden. Rooster in een droge koekenpan de walnoten. Bak de kastanje champignons gaar. En verdeel deze over de borden. Snij de eendenborstfilet in dunne plakjes en drapeer deze over het bord heen. Snij de geitenkaas in kleine stukjes en sprenkel deze, evenals de walnoten over de salade heen. Druppel er wat frambozen dressing naar smaak overheen. Serveer de ciabatta en de kruidenboter er apart bij.

Ingrediënten verassend vegetarische portabello’s (4 pers):

  • 4 grote portabello’s
  • Olijfolie (extra vierge)
  • 2 zoete tomaten
  • 600 gram pasta naar keuze
  • 1 aubergine
  • 1 sjalotje
  • 3 tenen knoflook
  • 8 zon gedroogde tomaatjes
  • 1 grote mozzarella
  • 1 bosje verse basilicum
  • 125 gram pijnboompitjes
  • 50ml droge witte wijn
     

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de steeltjes uit de portabello. Snijd de aubergine en het sjalotje in stukjes. Verhit 3 eetlepels olie en bak de aubergine en het sjalotje 5 minuten. Knijp de knoflook fijn met een knoflook pers. Voeg de knoflook en de stukjes steel van de portobello toe en laat alles op laag vuur met de deksel op de pan 4 minuten garen. Snijd de tomaat, basilicum en de mozzarella in stukjes. Haal de pan van het vuur en meng met de tomaten, de mozzarella en een derde van het basilicum. Breng op smaak met peper en zout en vul de portobello's. Bestrijk de randen met 1 eetlepel olie. Zet in een braadslee, strooi over elke portobello 1 eetlepel pijnboompitten en bak in 30 minuten gaar. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af. Voeg de wijn, en een derde van het basilicum toe. Warm 1 minuut door. Verdeel de pasta over 4 borden, leg de portobello's erop en bestrooi met de rest van het basilicum.

Ingrediënten krokante zalm met ovenheerlijke aardappeltjes(4 pers):

  • 4 zalmfilets a 125 gram per stuk
  • 600 gram aardappelen
  • 2 beschuiten
  • 2 handen amandelen
  • Paar takjes verse peterselie
  • 3 eetlepels honing
  • 1 eetlepels mosterd
  • 1 eetlepel gesmolten boter
  • Peper en zout
  • Paar schijfjes citroen
  • 300 gr verse spinazie
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 takjes tijm
  • 4 teentjes knoflook

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en snij deze in gelijke stukjes van zo’n 2 ½ cm. Breng deze aan de kook in een grote pan met water en een snufje zout. Zodra het water kookt haal, afgieten, laten uit lekken en uitwasemen. ( tot ze min of meer droog zijn). Verpulver de rozemarijnblaadjes in een vijzel. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadslede. Doe de aardappeltjes, fijngeknepen knoflook en rozemarijn er in met een snufje peper en zout. Meng dit goed door elkaar. Zet de braadslede 25 min in de oven tot de aardappeltjes lekker goud- bruin zijn

Hak de amandelen, beschuit en peterselie grof in een keukenmachine. Meng de boter, mosterd en honing in een kommetje. Dep de zalmfilets droog met een keuken papiertje. Bestrooi de zalmfilets met peper en zout naar smaak. Besmeer ze daarna (dik) met het honing- mengsel. Verdeel het mengsel van beschuit en amandelen er over en leg ze op een ingevette bakplaat. Zet ze ca. 10- 15 min in de oven totdat ze goudbruin zijn van boven en de zalm licht roze is geworden. Bak de spinazie in een pan met olijfolie totdat die begint te slinken. Schep een beetje spinazie op een bord en leg een zalmfilet er mooi op. Garneer met een partje citroen.

Ingrediënten zelfgemaakt yoghurtijs met verse munt:

  • 4 kopjes Griekse (halfvolle)yoghurt
  • 1 kopje aardbeien
  • 2 theelepels honing
  • 2 takjes munt

Bereiding:

Doe de yoghurt in een theedoek en laat deze minstens een uur uithangen (denk aan hangop). Zo loopt al het (overtollige) vocht eruit. We nemen Griekse yoghurt omdat deze een volle en milde smaak heeft. Meng de uitgelekte yoghurt, honing en aardbeien in een blender/ mixer door elkaar. Doe dit mengsel maximaal 2 uur in de vriezer. Zo blijft het dessert “vloeibaar’. Schep het koude mengsel in mooie schaaltjes en leg op elk schaaltje 2-3 blaadjes verse munt.

Ingrediënten zelfgemaakte chocolade noten/vruchten reep:

  • 200 gram pure chocolade (<80%)
  • 40 gram gepelde pistachenoten
  • 25 gram hele amandelen
  • 25 gram cranberries
  • Geraspte kokos naar smaak

Bereiding:

Pel de pistachenoten en hak deze grof.

Smelt 200 gram pure chocolade door heel zachtjes de chocolade te laten smelten in een pan. Voeg een deel van de pistachenoten, amandelen en de cranberries toe en meng het goed door elkaar.

Smeer de massa uit op een bakpapier en vorm er een rechthoekige plak van.

Garneer de chocolade met de overgebleven noten, cranberries en geraspte kokos naar smaak. Laat nu de reep uitharden en je hebt een heerlijk stukje chocolade voor bij de koffie of thee.

Privacy | Disclaimer | Voorwaarden | Hygiëne beleid | Sitemap | © 2017 Palais des Cosmétiques